Els ulls de les dones de Josefa Tolrà, Can Palauet, Mataró

Vaig anar a Mataró ben acompanyat per visitar l’exposició de Josefa Tolrà. Anava molt il·lusionat però al mateix temps amb un cert recel perquè havia llegit varis articles a la premsa on és reproduïen algunes de les obres d’aquesta dona qualificada de “pagesa” sense estudis… Vam entrar a Can Palauet i de seguida ens vam topar amb uns dibuixos sorprenent i no per qui els havia fet, que també, sinó perquè eren captivadors des de la primera mirada. Unes dones amb uns ulls ben oberts ens miraven i flotaven en el aire, bruixes, verges, esperits… Tenien alguna cosa de molt especial que em captivaren des del primer moment, al apropar-me vaig descobrir la cal·ligrafia, com s’havien realitzat. Una infinitat de petites ratlletes i punt perfectament ordenats construïen un firmament de personatges meravellosos.
A l’exposició es mostren algunes de les innumerables llibretes que va escriure i dibuixar i en les que deixava constància de pensaments que deia li dictaven els essers espirituals. Dons bé aquelles llibretes i també les anotacions en els marges dels dibuixos i pintures mostren una cal·ligrafia fina, delicada, entenedora, polida, i aquests qualificatius es poden atribuir també als dibuixos. La infinitat de ratlles, cercles, tirabuixons, línies, estan delicadament traçades amb meticulositat i precisió. Casi es podria dir que son els esbossos o les guies per futurs brodats com els que es mostren a la mateixa exposició.
Convido a interessar-se per aquesta dona que la seva profunda tristó de mare, davant la morts de dos fills, li va fer fer una producció artística beneficiosa per a ella i per a tots aquells que tinguin el goig de contemplar-la.
Josefa Tolrà, Dibujo fuerza fluídica. Can Palauet, fins el 30 de març de 2014.

Més informació:  Vídeo TV3 de la exposició,   Article de Pilar Bonet a La Vanguardia, Josefa Tolrà, mèdium i artista,   Web de Pilar Bonet,   Blog Josefa Tolrà,   Blog Al Peu Del Carrer,   Blog Words Are Vitamins

 

jordi barba expo josefa tolra 1

jordi barba expo josefa tolra 2

jordi barba expo josefa tolra 3

jordi barba expo josefa tolra 4

jordi barba expo josefa tolra 5

jordi barba expo josefa tolra 6


Share

Comments are closed.