Camille Pissarro, mestratge i serenitat

pissarro2b
Exposició: Pissarro, Caixaforum (del 16 d’octubre de 2013 al 26 de gener de 2014)
Camille Pissarro (1830-1903)  es pot considerà el degà dels impressionistes, va compartir exposicions i van aprendre d’ell Gauguin, Cézanne, Van Gogh i molts altres.
Vaig visitar aquesta exposició molt ben acompanyat de manera que vaig poder compartir observacions i opinions. Quatre ulls veuen més que dos i les mirades dels altres complementen i confronten la pròpia.
El disseny de l’exposició és sobri. Les obres: paisatges, camps amb els seus camins que ens endinsen en l’obra, vistes de ports i paisatges urbans de grans urbs amb els seus carrers plens de gent i amb una perspectiva i profunditat magníficament captada.
Les pintures de Pissarro tenen un to baix, una gama de color una mica esmorteïda, que no ens mostra la vivesa més pròpia dels seus companys impressionistes. Aquesta gama personal transmets serenitat.
Recomano visitar-la per gaudir i vibrar de la pintura sense cap interposició. No és la pintura reproduïda convertida a tintes planes ni transformada a petites mides dins de llibres o webs. És pintura, matèria, textura i “color” propi.
+ contingut complementari http://www.educathyssen.org/capitulo_4_camille_pissarro


Share

Comments are closed.